بحث رقم 11 _ تأثير تعاطي حبوب منع الحمل الفموية على التركيب الكيمياوي الحيوي ومعدل الجريان على اللعاب المحفوظ وأي أعراض مرضية فموية

تأثير تعاطي حبوب منع الحمل الفموية على التركيب الكيمياوي الحيوي ومعدل  الجريان على اللعاب المحفوظ وأي أعراض مرضية فموية

رسالة مقدمة الى
كلية طب الاسنان-جامعة بغداد
كجزء من متطلبات نيل درجة الماجستير
في
علم طب الفم

من قبل
رحاب فيصل احمد
بكالوريس طب وجراحة الفم والاسنان

بإشــــــراف

د. رافل حميد رشيد د. عبد الوهاب رزوقي حمد

1428هـ 2007م

الخلاصة

ان حساسية المرأة تجاه الأمراض الفموية و تأثير الظروف على صحتها العامة وتكوينها، تتأثر بعدة عوامل حيوية وسلوكية واجتماعية توجد في عدة مراحل من دورة حياتها، بينما لا تكون أكثر الأمور الفموية منفردة بالعنصر الأنثوي، فان هناك عدة عوامل مختصة بالجنس الأنثوي والتي تضع المرأة في خطر متزايد من تطور الأمراض الفموية.

يمكن أن يتأثر الفم و التراكيب الأخرى المتعلقة به بالأدوية والمواد الكيمياوية، ومنها حبوب منع الحمل التي تؤخذ عن طريق الفم والتي تستعمل بصورة واسعة من قبل النساء لمنع الحمل وتحديد عدد الأطفال ووقت الحمل أو تؤخذ كعلاج هرموني.

إن صحة الفم الجيدة ومن ضمنها وظيفة اللعاب الطبيعية هي مهمة جداً لحماية صحة الجسم ككل. إن معدل جريان اللعاب المتغير و مستويات البروتينات والأنزيمات قد تحدث تأثيرات على صحة الفم والأسنان و معدلات شفاء الجروح.

حاول هذا البحث دراسة تأثير حبوب منع الحمل على اللعاب وعلى استحداث الاعراض الفموية قد قسمت العينات إلى مجموعتين، تتضمن المجموعة الأولى (مجموعة السيطرة) تحليل مكونات اللعاب و معدلات جريان اللعاب غير المحفز والاس الهيدروجينى (PH) لإحدى وعشرين امرأة غير متزوجة (ولا تستخدم حبوب منع الحمل الفموية) مقارنة بالمجموعة الثانية (مجموعة الدراسة) والتي تتضمن ثلاثون امرأة متزوجة (وتستخدم حبوب منع الحمل الفموية). بالإضافة إلى بيان حدوث أي مظاهر مرضية فموية باستخدام ادوية منع الحمل.

لقد أظهرت نتيجة تحليل اللعاب فرقا كبيرا بين مستخدمات أقراص منع الحمل ومن لم يستخدمها فيما يتعلق بمستوى جريان اللعاب بينما لم يكن هناك فرق إحصائي في الـ (PH) بين المجموعتين.

كما ظهر فرق كبير لمستخدمات أدوية منع الحمل من غير المستخدمات لها في انزيم الفوسفاتاز القلوي. وقد اظهر تحليل اللعاب اختلافات كبيرة فيما يخص البروتينات المناعية ومستويات البروتين الكلية في اللعاب بين مجموعة السيطرة ومجموعات الدراسة.

من اجل الفحوصات الفموية في هذه الدراسة تم استخدام مرآة الفم, مسبار فحص الأسنان و مصدر إضاءة اصطناعي. إن مدى تأثير أدوية منع الحمل الفموية عند النساء المستخدمات واللاتي يعانين من التهاب اللثة هي (80%) مع مؤشر اللثة (2) وكذلك مع مؤشر اللثة (3) (100%) .

إحصائيا هناك اختلافات مهمة تمت ملاحظتها في النساء المتعاطيات لأدوية منع الحمل. التهاب اللثة الملاحظ في بعض النساء يتعلق بالمستويات المرتفعة لهرمونات المبايض حيث ان هرمونا الاستروجين والبروجسترون يحفزان ظاهرة وعائية وظيفية بالانتفاخ والاحمرار، وان هذين الهرمونين يحفزان عوامل أساسية تتعلق بعملية الاستجابة للالتهاب.

THE EFFECT OF ORAL CONTRACEPTIVE PILLS INTAKE ON BIOCHEMICAL COMPOSITION & SECREATION ON LYOPHILIZED SALIVA, AND ASSOCIATED ORAL MANIFESTATIONS

A THESIS

SUBMITTED TO THE
COLLEGE OF DENTISTRY, UNIVERSITY OF BAGHDAD IN
PARTIAL FULFILLMENT OF THE REQUIREMENTS FOR THE DEGREE OF MASTER OF SCIENCE
IN
ORAL MEDICINE

By

Rihab F. Ahmed

B.D.S.

Supervised by

Dr. Abdul Wahab R.H.
BSC., MSC.,PH.D Dr. Rafil Hameed
B.D.S., M.SC.

2007 A.D. 1428 A.H.

ABSTRACT

A woman susceptibility to oral diseases, as well as the impact of such conditions on her general health status and well-being is influenced by multiple biological, behavioral, and social factors present at various stages in her life course. While most oral health issues are not unique to the female population, there are several gender-specific factors that place women at an increased risk for the development of oral diseases.

The mouth & associated structures can be affected by many drugs or chemicals. One of these drugs is oral contraceptive pills (OCS) which are widely used by women for preventing pregnancy; determine the number of children, time of pregnancies or as hormonal therapy.

Good oral health, including salivary function, is very important in maintaining whole body health. Altered salivary flow rate & levels of salivary contents that include (secretary proteins or enzymes) may influence oral & dental health and wound healing rates.

This study concentrated on (1) the effects of oral contraceptive pills on saliva. The samples were divided into two groups: The first group consist of 21 un married women not using OCS (control group) while the second group consist of 30 married women using OCS (study group). A comparison between the two groups concerning the analysis of salivary composition, unstimulated salivary flow rates and PH. (2) the occurrence of any oral manifestations with the uses of OCS drug.

The results of this study showed a highly significant difference of salivary analysis between the OCS user & non-user groups concerning salivary flow rates while PH had no statistically differences between them. However, there was a significant difference between the OCS non-user & OCS user women in alkaline phosphatase enzyme. In the salivary analysis highly significant differences was found concerning IgA & total protein levels in saliva between control & study groups.

Oral examinations were carried out for all subjects with OCS users in this study by using mouth mirror, dental probe & artificial light source. Also this study showed in OCS users only gingival inflammation with gingival index score (2) (80%) and with gingival index score (3) (100%).

Statistically highly significant differences observed in women with OCS users. The gingival inflammation that observed in some women's is related to elevated levels of the ovarian hormones. Estrogen & progesterone probably induce a physiologic vascular phenomenon with swelling & redness. Both hormones stimulate key factors involved in the process of inflammatory response.